TIEN.VIDEO

Zo pas je video toe in de marketing funnel

Geschreven op 4 januari 2019

Welkom in 2019! Welkom in de visuele wereld. Even wat cijfers over het afgelopen jaar?

Er worden dagelijks 1 miljard video’s op een mobiel gekeken via YouTube. Facebook heeft elke dag 8 miljard videoviews en er worden iedere dag 3 miljard snapchats gemaakt.

Wat zou het populairste merk zijn op YouTube? Lego met meer dan 6 miljard views. De meest bekeken video’s van merken zijn gemiddeld tussen de 32 en 60 seconden.

We leven in een visuele wereld en dat wordt elk jaar meer. 82% van de marketeers gaat in het nieuwe jaar meer video produceren dan het jaar ervoor. Dus wat doe jij?

Zo pas je video toe in de marketing funnel.

1. Gebruik video in de hele marketing funnel.

Praat met een marketeer en hij zal je zeggen dat video de ideale kick-off is van een marketing campagne voor een merk. Een korte video op Facebook of een YouTube video is goed voor de vindbaarheid van je merk. Maar marketeers vergeten geregeld video in het vervolg van de marketing funnel in te zetten. Terwijl video bij uitstek het product is om een verhaal te vertellen. Je kan video inzetten op elke stap van de funnel. Denk aan een productvideo bij de check-out pagina van je webshop. Of een verhaal van een klant over het bedrijf. Om je doelen als marketeer te behalen is video bijna essentieel. Uit onderzoek blijkt dat slechts 24% van de marketeers video inzet om te zorgen voor omzet.

Typically, video is viewed as a top of the funnel, brand awareness marketing tactic. Whether it’s a short snippet on Facebook or a YouTube video that is meant to boost the SEO of a brand, video has lacked a full-funnel mindset from marketers.

2. Is de video op de juiste lengte?

Maximaal een minuut hoor ik je al denken. Maar is dat echt zo? Heb je onderzocht wat het bij jouw publiek goed doet? Meer dan de helft van de video’s die in Amerika worden gemaakt zijn korter dan twee minuten. Deze video’s droegen voor 10% bij aan de betrokkenheid van het merk. Terwijl video’s van meer dan vijf minuten 20% creëerden. Soms kan een korte clip van 30 seconden goed voor je werken. In andere gevallen is een video van vijf minuten juist ideaal. Meten dus!

3. Kijktijd is het toverwoord

Betrokken bij een merk. Zich verbonden voelen met het product. Daar gaat het om bij het meten van video. Hoe lang kijken mensen naar de video die je hebt gemaakt? Als je dat weet, dan kan je vertellen dat de video gehoor vindt in de juiste doelgroep of dat de video de juiste lengte heeft.

Die kijktijd wordt door iets meer dan een derde van de marketeers bijgehouden. De conversie vanuit de video wordt nog minder bekeken en gemeten.

4. Zet de video op je website

“Waar staat de video van jullie bedrijf?”

“Nou, op YouTube.”

“Leuk! Maar waar op jullie site?”

“Uhm….”

Wanneer je video als marketing instrument inzet, kan het zeker handig zijn om YouTube of Facebook in te zetten. Maar, dat betekent nog steeds dat ze op pagina’s blijven met de nodige afleiding. Als je conversie wilt bereiken moet je mensen op de website krijgen. Dan heb je de eerste slag alvast gewonnen. Dus embed ze, maak landingspagina’s of zet ze in een player met meerdere video’s. Kortom: zorg dat je altijd de video’s op de bedrijfspagina hebt staan.

Vanaf dat punt heb je controle over de funnel en kan je mensen naar de juiste pagina’s sturen. Dat lukt je op YouTube niet, met al die suggesties. Ontdek hier de fases van de marketing funnel.

5. Video kan prima in een email!

Wat heb je in je handtekening staan van je email? Probeer eens iets anders. Bijvoorbeeld een GIF of een leuke thumbnail naar een video. De doorklik rate kan met 62% omhoog gaan. Of het nu een salesemail is, nieuwsbrief of gewoon een mailtje. Waarom zou je het niet doen? Het is de eerste quick win om mensen kennis te laten maken met je product.

6. Welk kanaal in de marketing funnel?

Meestal is het eerste wat mensen roepen; YouTube of Facebook. Maar dit zijn niet de enige plekken waar je de video kwijt kan. Hoe dominant de twee merken ook zijn. Waar zit je publiek? Probeer je vooral ondernemers te bereiken, dan zou een video op LinkedIn veel interessanter kunnen zijn dan op Facebook. Verkoop je een product zoals een sportcreme of bewaarzakjes, dan is Facebook weer een idealer podium. Maar je weet het: meten is weten!

bekijk ook.