Project Description

TIEN.DOCUMENTAIRE

Een documentaire over Excelsior Rotterdam

Een jaar lang volgt het team van Tien Producties de selectie van Excelsior Rotterdam voor de documentaire ‘Een bewogen seizoen in Kralingen’. De reden? Excelsior kan voor het vijfde jaar op rij handhaven, iets wat nog nooit is vertoond in de clubhistorie. Het resulteert in een waanzinnig verhaal met pijn, liefde, emotie en vooral heel veel draaiuren.

Op alle beslissende momenten is Tien Producties erbij geweest. De hoogte- en diepte punten bepaalden niet alleen de sfeer van de selectie maar ook die van #teamtien. In de documentaire: ‘Een bewogen seizoen in Kralingen’ kijk je mee in de kleedkamer, op trainingskamp en zelfs in de trainerskamer. “Je ziet de spelers en de staf ontzettend veel. Soms worden ze gek van je. Overal waar zij zijn, zijn wij ook natuurlijk”, vertelt cameraman Max, die het grootste deel van de docu filmde en de montage voor zijn rekening nam. Max: “Het kost ontzettend veel tijd en energie. Dat resulteert dan ook wel weer in een waanzinnig verhaal waar we trots op mogen zijn.”

Blijft Mitchell wel of niet?

‘Een bewogen seizoen in Kralingen’ gaat verder waar de documentaire Inside Excelsior is geëindigd. Blijft Mitchell van der Gaag aan als trainer van de Kralingers? In gesprek met Ferry de Haan hoor je het antwoord: “Nee.” Het beeld gaat op zwart en je wordt meegenomen in de zoektocht van de algemeen directeur naar een nieuwe trainer. De uitkomst? Clubman Adrie Poldervaart.

Goede start

Excelsior start het seizoen goed. Er wordt door analisten zelfs gesproken over het beste voetbal van de Eredivisie. Naarmate het seizoen vordert, ontwikkelen donkere wolken zich boven het Van Donge en de Roo stadion. Er worden veel punten weggegeven in de slotfase van de wedstrijden en Excelsior wordt door titelkandidaat Ajax volledig weggevaagd. Het probleem ligt volgens de ‘kenners’ bij het aanvallende spel van de Kralingers. In de winterstop staat de ploeg van hoofdtrainer Adrie Poldervaart nog wel op een veilige veertiende plaats.

In de bergen van Malaga

Ook tijdens de winterstop gaat het draaien gewoon door. #Teamtien is aanwezig in de bergen van Malaga om de voorbereiding voor het tweede deel van het seizoen in beeld te brengen. In de Spaanse zon wordt met de hoofdtrainer en de directeur over het aantal tegengoals, het teamproces en mogelijke transfers gesproken. Op de een na laatste dag van het verblijf wordt er een oefenwedstrijd gespeeld tegen China u23. “Ik ben niet tevreden met wat we hebben laten zien in die wedstrijd. Wel met het verdere verloop van het trainingskamp. Wij gaan niet degraderen”, aldus de hoofdtrainer in het afsluitende interview.

Het opstappen van Adrie

Er moet een andere wind gaan waaien na de winterstop. De resultaten blijven echter tegenvallen. De wedstrijd tegen NAC Breda is de spreekwoordelijke druppel. Adrie stapt op, omdat hij het gevoel kreeg niet meer de juiste persoon op de juiste plek te zijn. Een treurig besluit voor zowel Excelsior, Adrie zelf en voor ons. We hebben sinds zijn aanstelling als hoofdtrainer ontzettend fijn samengewerkt. Ook het opstappen van Adrie wordt met de camera vastgelegd. Hoe pijnlijk ook, het levert wel een ontzettend goed verhaal voor de docu op.

Documentaire door tien voor excelsior

Het slot

Er is in dit seizoen ontzettend veel gebeurd. Zoveel dat niet alles een plek heeft kunnen krijgen in de documentaire. De spreuk ‘Kill your darlings’ passeerde dagelijks de revue op kantoor tijdens de montageweken. Moeilijk, maar het hoort erbij.

Het einde van de documentaire gaat over het wel of niet geschiedenis schrijven van Excelsior Rotterdam, oftewel, gaat de ploeg handhaven of degraderen. Ricardo Moniz heeft het roer overgenomen van Adrie en laat een hele andere wind waaien door de selectie. Uiteindelijk heeft het allemaal niet uitgemaakt. De pijn, emotie en kracht van Excelsior zijn de rode draad door de documentaire: ‘Een bewogen seizoen in Kralingen’. Een documentaire waar #Teamtien trots op is.

De docu was te zien op donderdag 30 mei 2019 om 20:00 op Fox Sports 1.

Facts & Figueres over de documentaire

  • Voor de docu is er zeker meer dan 160 uur gedraaid.
  • Er zijn 6 mensen van Team TIEN. die mee hebben gewerkt aan ‘Een bewogen seizoen in Kralingen’.
  • De gehele docu is gedraaid met de Sony FS7.
Ik wil een documentaire maken!

Vertel mij meer over dit project.

Wil je meer weten? Vul je gegevens in, dan nemen we contact met je op. Of plan direct een afspraak in!