TIEN.PODCAST

Podcasts voor bedrijven, zo werkt het

Geschreven op 15 april 2019

Denkt jouw organisatie na over een podcast maar weet je niet waar je moet starten? Dan nemen we je graag mee in de wereld van het podcasten. De benodigdheden: een microfoon, een montageprogramma, muziek en vooral: een concept.

Podcasts 10 jaar geleden.

Tien jaar geleden startte Tien Producties met het maken van een Leiden Marathon podcast. Het online luisteren van deze content stond in Nederland nog in de kinderschoenen. In Amerika en Engeland gebruikten sportorganisaties al podcasts om hun fans te binden, maar wij luisterden nog vooral naar de radio.
Daar is de laatste twee jaar wel verandering in gekomen. Door de vele apps, de mogelijkheid om onderweg podcasts te luisteren en het vergrote aanbod is de podcast populair geworden. Niet alleen mediabedrijven zoals NOS, AD of nu.nl werken ermee. Maar ook steeds meer bedrijven zetten het in als communicatiemiddel.

Content in de podcast.

Het begint met podcasten bij de content. Wat wil je vertellen? Hoe gebruik je de podcast? Want eigenlijk is de podcast een radioprogramma voor een specifieke doelgroep. Als je een bedrijf bent waarbij je ondernemers helpt om meer omzet te genereren, dan zou je een podcastserie kunnen maken met inspirerende ondernemers. Maar ben je een sportbond, dan kan je specifieke podcasts maken over trainingen voor coachen, tips en tricks voor sportbestuurders of hoe je specifieke doelgroepen kunt bereiken.

Kortom, de podcast werkt geweldig in een niche markt en is bovendien goedkoper dan een videoserie maken.

Geen podcast zonder concept.

Er zijn veel podcasts waarin een radioprogramma wordt gemaakt. Gesprekken, vaak dertig minuten, over een thema. Dat werkt heel goed als je de bereikcijfers ziet van een NOS Formule 1 podcast of de AD Voetbalpodcast. Maar de best beluisterde podcast in Nederland is een concept: de Kofferbakmoord of de Brand in het Landhuis. Eigenlijk de oude radiodocs in een nieuw jasje. In plaats van ze weg te stoppen op AM, waar niemand naar luistert, ontwikkelen makers nu dit soort programma’s online. Het lineaire luisteren vervalt daarmee, maar de kans dat er meer mensen luisteren wordt alleen maar groter.

Als bedrijf kan je ook met een concept gaan werken voor de podcast dat past bij jouw strategie en doelen.

Wat heb je nodig om een podcast te maken?

Om een podcast te maken heb je niet veel nodig.

Een montageprogramma is handig, maar als je een Apple hebt kan je in Garageband al monteren.

Een microfoon is handig, het is en blijft radio. Maar met een Blue Yeti USB microfoon heb je al een goed begin.

De podcast plaats je op een platform en de RSS-feed stuur je door naar Spotify, iTunes, etc.

Natuurlijk is het ook slim om de podcast te plaatsen op je eigen nieuwspagina met een pakkende kop, zodat mensen gaan luisteren.

Hoe maken wij podcasts?

Wij beschikken over een mobiele podcastset van Røde. Daarmee kunnen we op studiokwaliteit de podcasts opnemen, monteren en verspreiden. We bedenken voor opdrachtgevers de serie en zorgen voor de verspreiding ervan. Want we willen net als onze klanten, dat onze podcasts gehoord worden en bereik creëren.

Een greep uit de podcasts die we maken:

bekijk ook.