TIEN.DOCUMENTAIRE

Mini documentaires en storytelling

Geschreven op 25 april 2018

Iedereen heeft een verhaal. De een grappiger, leuker, sympathieker en energieker dan de ander. Deze verhalen kunnen brand sympathy creëren. “Wat interesseert het de doelgroep nou waar wij vandaan komen en waarom we doen wat we doen?” Is de gemiddelde reactie. Jouw verhaal is de sleutel tot het hart van je doelgroep.

 

Storytelling wordt gelukkig steeds vaker toegepast bij bedrijven, merken en individu’s. Het vertellen van jouw bedrijfsverhaal is echter niet zo makkelijk. Hoe geef ik dit vorm? Wie moet dit verhaal vertellen? Wat is ons verhaal eigenlijk? Storytelling kan op veel verschillende manieren. De meest toegepaste manier? Tekst, tekst en tekst. In het kopje ‘over ons’ op de website en in de eerste drie blogs van het bedrijf. Waarom doe je het niet anders? Doormiddel van een mini documentaire de manier voor storytelling.

Waarom storytelling?

Het brein houdt van verhalen! Die onthoudt je gewoon beter.

Probeer het zelf eens met een voorbeeld van Landgoed en Golfbaan Tespelduyn:

“Landgoed en Golfbaan Tespelduyn is een plek waar veel dingen samenkomen. Je kan hier onder andere golfen, trouwen, uiteten gaan en feesten organiseren. Dit alles is ontstaan vanuit een familie. Het is dus een echt familiebedrijf.”

Of

“Sinds vijf en een half jaar ben ik directeur van Landgoed en Golfbaan Tespelduyn. Dit bedrijf is niet opgestart door mij. Maar door mijn ouders. Toen we hier kwamen wonen was er niks. Alleen een bollenveld. Mijn ouders hebben hard gewerkt om dit te maken tot wat het nu is. En met succes. We zijn van een bollenveld gegroeid naar een van de beste vergaderlocaties van Nederland. Naast een vergaderlocatie zijn we nog veel meer. Je kan bij ons golfen, heerlijk eten en zelfs trouwen. Ik ben er dan ook trots op om onderdeel te zijn van dit prachtige familiebedrijf. ”

Het brein neemt beslissingen op basis van gevoel en niet op rationaliteit. Speel daarom in op die emotie. En creëer sympathie. Bekijk hieronder een voorbeeld van een mini documentaire over Landgoed en Golfbaan Tespelduyn.

Don’t tell them, show them.

Je verhaal hebben is een ding. Het overbrengen een tweede. Wanneer je je verhaal in beeld kan brengen roept dit automatisch meer gevoel en emotie op. De kracht van een mini doc is de combinatie tussen het verhaal en beeld. Geen monoloog maar interactie.

Om echt gevoel te krijgen bij het verhaal dat vertelt wordt is er dus meer nodig dan alleen tekst. Je wil intonatie en een lach op het gezicht tijdens de mini documentaire. Evenals de beelden van een ondernomen actie of resultaat. Wanneer de organisator van een evenement vertelt hoeveel energie hij in het evenement heeft gestopt wil je de trots in zijn of haar gezichtsuitdrukking zien. Doormiddel van de interviews zijn er geen presentatie teksten nodig. De vragen lijden je door het interview en zorgen ervoor dat je je verhaal automatisch vertelt. In combinatie met de andere beelden heb je een verhaal wat emotie en affectie oproept. Wil je weten wat er komt kijken bij een draaidag? Klik dan hier!

Kill it

Mini documentaires duren nooit langer dan tien minuten. Op kantoor roepen we vaak kill your darlings. Wanneer je te veel vertelt blijft het niet hangen. Hierom moet er gefilterd worden. De kijker krijgt zo alleen de kers op de taart. Want zeg nou zelf, die is toch het lekkerst?

Waar vertel ik mijn verhaal?

Aan de voorkant. Op je website, sociale media of businessplatforms. Dit is wat jou onderscheid van de rest. Hoe meer mensen kennis maken met je verhaal hoe meer fans, toch?

Denk jij dat je een mooi verhaal hebt? Een verhaal dat mensen raakt, aan het lachen maakt of een verhaal dat iedereen moet zien, horen en voelen.

bekijk ook.