INSTRUCTIEVIDEO LATEN MAKEN.

INSTRUCTIEVIDEO LATEN MAKEN.

“Ik weet ook niet hoe dit werkt, ik zoek wel even een video op!”

Instructievideo’s of tutorials zijn niet meer weg te denken uit deze tijd. Maar er zijn ontzettend veel soorten. Van het in elkaar zetten van je Ikea bouwpakket, het ontwikkelen van e-learning modules tot de uitleg hoe stikstof werkt.

Opdrachtgevers waar we trots op zijn.

videoproductie door tien producties

Wat is een uitlegvideo?

Een uitlegvideo verduidelijkt. Een proces, een onderwerp, jouw product of een begrip. Het doel van de video(‘s) is het versnellen en behapbaar maken van de instructie. Dat kan in verschillende vormen; denk aan de tutorial, maar je ziet ook dat animatie steeds meer terrein wint.

Wat is een uitlegvideo?

Een uitlegvideo verduidelijkt. Een proces, een onderwerp, jouw product of een begrip. Het doel van de video(‘s) is het versnellen en behapbaar maken van de instructie. Dat kan in verschillende vormen; denk aan de tutorial, maar je ziet ook dat animatie steeds meer terrein wint.

Instructievideo maken: hier moet je aan denken.

Een instructievideo kan relatief makkelijk zijn om te maken. Het is maar net hoe ingewikkeld je het zelf maakt. Kijk maar eens op YouTube. Met een webcam en oortjes in kun je al een eind komen. Wil je het professioneler aanpakken dan kiezen wij voor de volgende workflow:

1. De inhoud van de instructievideo

Waar gaat je video over en vooral wat is het probleem dat de video op gaat lossen? Wil je de klantenservice ontzien omdat zij veel vragen krijgen, uitleggen hoe je product gebruikt moet worden of een ingewikkeld onderwerp zoals de klimaattransitie behapbaar maken voor een ieder. Als je een antwoord hebt op die vragen kun je ook de boodschap samenvatten die je wilt overbrengen. Die samenvatting is de basis voor je script. 

2. Jouw verhaal 

In het script werk je tekstueel uit wat op welk moment te zien is je video. Indien je gebruik maakt van gesproken tekst is dit ook het punt waarop de gehele tekst uitgeschreven wordt. Indien er geen tekst nodig is in de video en je het af kan met visuals schrijf je hier in algemene zin wat er te zien is in de uiteindelijke video en visuals.

3. Een shotlist of storyboard voor de uitlegvideo

Op basis van het verhaal maak je een shotlist of storyboard. Je knipt de teksten op in stukjes en bedenkt hier beeld bij. Het is aan jou hoe ver je dit uitwerkt. In animaties maken wij het altijd visueel. Zo weet je precies hoe welke scène eruit ziet en wat je kunt verwachten. In video kan het helpen een moodboard te ontwikkelen om de stijl te bepalen. Verder kom je natuurlijk met fotos in het algemeen een heel eind. Denk in je shotlist in shotgrotes. Totaal, medium en close shots zijn hier handige handvatten voor. Zo krijg je dynamiek in je video.   

4. De video draaien of animeren 

Met een shotlist en storyboard ben je klaar om echt aan de slag te gaan. Dat kan zijn met iphone, camerateam of een computer met genoeg rendercapaciteit voor de animatie.

5. Montage van de video

In het geval van video worden de gemaakte shots tot een verhaal gemonteerd en gelinkt met de tekst of visuals. Voor de animatie geldt hetzelfde, de scènes worden samen tot een geheel gemaakt.

Uitlegvideo of explanimation: wanneer kies je wat?

Met een simpele vraag kun je de keuze maken tussen een uitlegvideo of explanimation. Oftewel de keuze tussen video of animatie. Kun je het onderwerp binnen een minuut uitleggen? Is het antwoord ja, dan is het verstandig een explanimation te laten maken. Heb je hier langer voor nodig? Dan is het slim te kijken naar andere vormen van video.

Even snel iets vragen?

Stuur een mailtje naar hello@tienproducties.nl

of bel ons op (010) 30 300 90

online magazine laten maken door tien

Hoe zet je een instructievideo in?

Om te weten waar je jouw instructievideo het beste kunt publiceren is het belangrijk om te weten wie jouw klant is en waar jouw doelgroep zich bevindt. Zo kun je jouw uitlegvideo’s op het juiste kanaal publiceren, om ze aan de doelgroep te laten zien. Plaats ze bijvoorbeeld op Youtube om een groot bereik te genereren, of op een specifieke landingspagina op jouw eigen site om veel data te verkrijgen. 

Een uitlegvideo kan ook onderdeel zijn van jouw gehele marketingcommunicatie strategie. Kijk maar naar Coolblue. Zij benutten instructievideo’s om een specifiek product of dienst uit te leggen. De video plaatsen ze op de productpagina op de webshop, maar ook op social media en in de e-mail campagnes.

Een uitlegvideo laten maken.

Bij TIEN. denken we graag met je mee over hoe we jouw uitleg het beste in een video kunnen gieten, zodat het begrijpbaar is voor de doelgroep. Meer weten, een instructiefilm laten maken of sparren over een concept? Laat je gegevens achter of plan direct een call met ons in.