design - 6 september 2017

Hoe belangrijk is de vormgeving van een website?

by Tien Producties

Een website is een relatief complex product. Een website is namelijk niet één onderdeel; het is opgebouwd uit meerdere onderdelen. Elk onderdeel heeft bepaalde kenmerken en voegt een bepaalde waarde toe aan het grote geheel. Je kan hierbij denken aan de linkstructuur, de content, de vormgeving en de SEO. We kunnen hierbij stellen dat alle onderdelen afhankelijk van elkaar zijn. Met alleen een prachtig design gaat een website geen hoge ranking in de zoekmachines krijgen.

De ervaring leert ons dat de zoekmachines steeds meer waarde hechten aan de content. De content is anno 2017 van gigantisch groot belang. Dit heeft overigens niet alleen betrekking op geschreven teksten. Het belang van afbeeldingen en video’s wordt alsmaar groter en groter.

Vormgeving website

Feit blijft echter wel dat ook geen één website zonder een fraaie vormgeving kan. We kunnen daarom absoluut stellen dat de vormgeving van een website zeer belangrijk is. De vormgeving van een website heeft te maken met onder andere het design, het kleurgebruik, het lettertype en de inrichting van een website. Het is hierbij van belang dat de website aantrekkelijk op de bezoeker overkomt, dat de website overzichtelijk is en dat de website een bepaalde identiteit uitstraalt.


Elke onderneming heeft een identiteit; deze identiteit wordt vaak weergegeven in een zogeheten huisstijl, maar ook in bijvoorbeeld de slogan van een bedrijf. De identiteit is tegenwoordig erg belangrijk, omdat dit min of meer bijdraagt aan de naamsbekendheid van een merk of onderneming. Deze identiteit moet op een website ook terugkomen. Als een onderneming een huisstijl heeft waarbij blauw de hoofdkleur is, is het logisch dat blauw ook de overhand heeft in een website.

Voordelen van goede vormgeving

Als een website een fraaie vormgeving heeft, geeft dit een unieke identiteit aan een website. Er zijn echter nog meerdere argumenten denkbaar hoezo een fraaie vormgeving van belang is:

  • De bezoeker voelt zich aangetrokken tot de website;
  • De bezoeker kan de gewenste informatie makkelijk en eenvoudig op de website vinden;
  • Als bezoekers over een website tevreden zijn, komen ze vanzelf vaker terug;
  • Google hecht ook waarde aan een fraaie (en qua code foutloze) vormgeving.

Wil je meer tips over hoe een website eruit moet zien? Kijk dan eens bij onze partner https://www.redmelon.nl.

Ontvang onze online magazines

Door het formulier te versturen ga je akkoord met onze privacy policy.